torstai 20. huhtikuuta 2017

Eka päivä kuntoutuksessa


Moikka. Nyt on eka päivä takana, käsi paketissa ja kivut katossa..


Edeltävä yö ja leikkaus päivä.

Leikkausta edeltävänä yönä en saanut unta. Ehkä jonkun 4 tuntia. Viideltä herätys, kuudelta matkaan ja seiskalta piti olla paikalla Herttoniemen käsigirurgisessa sairaalassa. Olin varttia vaille seitsemän paikalla. Sairaala on autio, valot poissa, eikä kukaan paikalla. Aloin jo epäillä, et oonko edes oikeassa paikassa. Paniikki iski, koska ei ole enää aikaa vaihtaa maisemaa jos olisin väärässä paikassa. Valot tuli päälle ja laitokseen alkoi valua väkeä. Klo 7 sain ilmoittautua ja sitten kohti leikkaus salia. Tai niin ainakin luulin. Tunnin odottelin vuoroani kunnes hoitaja huusi nimeäni. Olin sillai et JES, vihdoinkin vuoroni. Hoitaja toi minulle huonot uutiset. Kysyi ensin, että asunko kuinka kaukana. Olin et miten niin? No sinun leikkaus aikasi on siirretty, pääsette n. klo 13 aikaan. Otin uutisen ihan hyvin vastaan. Ei siis hätää. Pääsen odotushuoneeseen nojatuolissa oleilee. Onneksi otin tabletin mukaan. Ensin kattelin pari jaksoa How i met your mother sarjaa. Ihan mieletön sarja. Sit ku alkoi vähän väsyttää ni heitin Spotifyn päälle ja aloin nukkua. Nukuin jonkun 3 tuntia kunnes mule tuotiin lisää huonoja uutisia. Pääsen leikkaukseen joskus kolmen aikaan päivällä. En kysynyt syytä näille viivästyksille. Otin uutiset vastaan ihan hyvin. Sain jopa palautetta kolmelta eri hoitajalta. Olen mukava ja kärsivällinen nuori mies jolla vielä hyvät käytöstavat. Hoitajat odottivat, että hypin seinille ja alan räyhäämään siirretyn leikkaus ajan takia.


Ja sitten mennään.

Kello tuli kaksi ja minut kutsuttiin leikkaus saliin. Olin koko kaksi viikkoa innoissani
Minä sairaalan aamutakissa.
leikkauksesta. Odotin ku kuuta nousevaa. Jännitys alkoi nousta vasta viimeisen 5 minuutin aikana matkalla leikkaus salia. Pelkään piikmejäyli kaiken. Tiesin, että pahin koko leikkauksessa on puudutus piikki. Sain niitä 10 annosta. Ensimmäisen ja viimeisen annoksen tunsin. Se ei ollut kiva tunne. Eka antoivat 9 puudutus annosta. Sitten girurgi viilsi kämmenen auki leikkaus kohdasta. Tunsin sen kivun ja hän ruiskutti lisää puudutus ainetta sisään. Naaman ja käteni välissä oli verho. Olisin halunnut katsella sitä koko touhua. Tunsin kaiken mitä ne teki, mutta kipua en tuntenut. Joten yritin kuvitella miltä se kaikki näyttää. Pelottavaa se oli. Operaatio kesti alle 10 minuuttia. Minulle laitettiin 4 tikkiä ja käsi oli käärön peitossa. Samalla minulle varattiin aika toiselle kädelle. Saan myös ensi kerralla ottaa puhelimen mukaan, jotta saan kuvia toimenpiteistä.

Luulin pääseväni sieltä hyvin ja helposti kotiin ilman ongelmia. Minulla olisi pitänyt aikuinen saattaja sairaalasta kotiin. Oli melko haastava kotimatka. Illalla matkustin vielä maalle, jossa aion parannella itseäni. Maalle päästyäni illalla myöhään menin heti nukkumaan.


Ensimmäinen päivä böndellä.

Ensimmäiseksi herättyäni kurotan oikeaa kättä ja tunsin massiivisen vihlonnan. Sitä kiroilun määrää!.. Otin edellis päivänä kauhean kasan lääkkeitä. Niiden kaikki mahdolliset sivuvaikutukset koin heti aamusta. Uneliaisuutta(normaalia muutenkin aamusta), pahoinvointia, ilmavaivoja ja ummetusta. Aamusta otin vielä kipulääkkeitä, mutta kun sivuvaikutukset oli niin pahat ni päätin olla ilman niitä. Tähän mennessä ollut nyt vuorokauden ilman vahvoja kipulääkkeitä. Buranaa syön vielä kuurina pari päivää.

Maalla on ollut rauhallista ja hiljaista. Pihalla on lämmintä ja saa kuunnella linnun keväistä laulua. Vielä ainakin 2 viikkoa täällä. Sitten vappua viettämään kaupunkiin.


Parantuminen.

Tän rasittavan käärön saan kädestä pois huomenna. Kahden viikon päästä lähtee tikit. Samaan aikaan saan aloittaa urheilun, mutta kaikki kovemmat iskut käteen saa tulla vasta kahden kk päästä, kuten esim. Salilla olo, pyöräily ja kahvakuulat. Toiset pyöräilyä harrastavat ovat joutuneet olee ilman pyöräilyä 2-5kk. Käden pitäisio. Täydellisessä kunnossa 6 kuukauden päästä leikkauksesta. Kun oikea käsi on terve ni saan ajan vasemmalle kädelle. Toivottavasti leikkaus olis silloin talvella.
Katsellaan miten ruoka ja mässäily pysyy kurissa seuraavat päivät.


Ps. En päässyt -10 kilon tavoitteeseen ennen leikkausta. Seuraavaksi yritetään pitää nykyinen - 8 kilon tilanne.

Hyvää kevättä!


Kuunneltu biisilista: Bailatino (Spotify)

1 kommentti:

  1. Syitä leikkauksien siirtelylle voi olla kiireellisemmän leikkauksen kiilaaminen, sairaustapaukset, leikkausten venyminen yms. Siinähän ei räyhääminen auta, mutta valitettavan usein me hoitajat saadaan ne turhautuneet potilaat silmille ja saadaan kuunnella jos minkälaista, kun joku ei pääse just sillon, ku on ollu tarkotus. Shoot the messenger... Niihän se menee.

    Mutta hyvää toipumista!

    VastaaPoista